Any Cerdā

Activitats

La política pràctica

Cerdà i la Diputació de Barcelona

24\03\2010 - 25\04\2010

ORGANITZA: AJUNTAMENT DE CENTELLES I DIPUTACIķ DE BARCELONA

COMISSĀRIA: TERESA NAVAS

LLOC: CAPELLA DE JESúS

C/ JESúS, 1 (CENTELLES)

T. 938810375

Coneixem Cerdà per ser l'autor del Pla d'Eixample de Barcelona. Els seus estudis teòrics sobre el fenomen de la ciutat contemporània li han valgut el títol de pioner de l'urbanisme modern. Però són menys conegudes la seva trajectòria política i la seva aportació original en l'ordenació del territori.

Cerdà forma part d'una generació que, procedent del camp del saber tècnic, científic i de la cultura, s'adscriu en major o menor implicació a la política del seu temps. Enginyer de Camins de formació, manifesta la seva fascinació pels avenços tècnics que faran possible el progrés de la societat. Per a ell, les ciutats són el lloc on emergeixen els conflictes de la nova civilització que està naixent i que posa en evidència la necessitat d'una intervenció tècnica eficient adreçada a la modernització dels processos urbans.

L'evolució ideològica de Cerdà el defineix com un reformador social. Entusiasmat de jove per la revolució liberal que viu a Barcelona, es vincula al Partit Progressista en la seva etapa de plenitud professional, quan formula tècnicament l'operació urbanística de l'Eixample de Barcelona. La seva identificació com a tècnic i com a polític és el resultat d'una visió essencialment pragmàtica de la realitat, que l'acompanyarà al llarg de tota la seva vida.

En la seva maduresa, Cerdà assoleix el màxim grau de representació política en arribar a president de la Diputació de Barcelona dins de les files del republicanisme federal. És aleshores que fa la seva interessant proposta d'ordenació territorial de la província de Barcelona, la "Confederació Regional de Municipis", basada en una urbanització racional del territori a partir d'un sistema extensiu de comunicacions.

Per llegir informació addicional i veure material audiovisual sobre l'exposició, pots visitar la pàgina web de la Diputació.

També pots realitzar una VISITA VIRTUAL A L'EXPOSICIÓ

Aquesta exposició és una activitat destacada del programa amb que l'Ajuntament de Centelles s'ha sumat a la celbració de l'Any Cerdà. Aquestes en són d'altres:

Dimarts 9 de març
Inauguració de l’exposició La política pràctica. Cerdà i la Diputació de Barcelona a càrrec d’Antoni Fogué Moya, president de la Diputació de Barcelona.
A les 7 de la tarda a la Capella de Jesús

Divendres 12 de març
Presentació de l’exposició La política pràctica. Cerdà i la Diputació de Barcelona a càrrec Teresa Navas, comissaria de l’exposició.
A les 7 de la tarda a la Capella de Jesús

Diumenge 14 de març
Nomenament de fill adoptiu de Centelles a Fabià Estapé i Rodriguez.
A les 12 del migdia a la Sala de Plens de l’Ajuntament

Dies 15 i 18 de març
Taller a les escoles (CEIP Ildefons Cerdà): Ildefons Cerdà. Un enginyer centellenc a càrrec de Miquel Vallduriola i Carles Garcia Oro.

Divendres 26 de març
Conferència.
Ildefons Cerdà. Un enginyer centellenc a càrrec de Miquel Vallduriola i Carles Garcia Oro
A les 7 de la tarda al Casal Francesc Macià

Dijous 8 d’abril
Taller a les escoles (Escola Sagrats Cors): Ildefons Cerdà. Un enginyer centellenc a càrrec de Miquel Vallduriola i Carles Garcia Oro

Exposició del 7 al 22 de maig
Cerdà. Ciutat i Territori. Una visió de futur. de Salvador Tarragó
a la biblioteca la Cooperativa

Divendres 7 de maig
Conferència
Cerdà i l’Eixample de Barcelona a càrrec de Lluís Permanyer.
A les 7 de la tarda al Casal Francesc Macià

Dimarts 11 de maig
Aula Extensió Universitària Gent Gran
Cerdà, 150 anys de modernitat, a càrrec de Francesc Magrinyà, comissari de l’exposició "Cerdà, 150 anys de modernitat".
A les 6 de la tarda al Casal Franciso Macià

Dies 8 i 9 de maig
Jornada de portes obertes de Mas el Cerdà.
Inauguració de l’exposició Cerdà centellenc.
Visites teatralitzades.
Música en directe.

Divendres 14 de maig
Conferència
Ildefons Cerdà a càrrec de Salvador Tarragó.
A les 7 de la tarda al Casal Francesc Macià.

Consulta'n altres detalls a la web de l'Ajuntament de Centelles.