Any Cerdà

Any Cerdà, Què es?

Al juny de 2009 l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va escriure aquest text per celebrar els 150 anys de l'Eixample i per donar la benvinguda a l'Any Cerdà:

Ara fa 150 anys, el 7 de juny de 1859 s’aprovava el Pla de Reforma i Eixample de Barcelona, obra d’una de les ments barcelonines més lúcides: Ildefons Cerdà.

Barcelona no podia deixar passar aquest aniversari per moltes raons. El Pla Cerdà va representar un abans i un després per a la nostra ciutat. Amb el Pla Cerdà, Barcelona va fer un salt històric i la Barcelona d’avui i de demà no es pot entendre sense ell. El Pla Cerdà és l’ADN de la Barcelona moderna.

Per tot això, des de l’Ajuntament vam decidir declarar el 2009 l’Any Cerdà. Durant tot un any, fins el juny del 2010, omplirem Barcelona d’activitats per commemorar un moment clau de la seva història, de la seva transformació urbana i de la seva projecció al món.

La suma de la feina i l’esforç fet per l’Ajuntament, la resta d’administracions i entitats com la FUTIC és un ampli i atractiu programa, que vol ser viu, obert i que anirem farcint d’activitats al llarg de l’any. L’Any Cerdà vol unir reflexió, divulgació, creació, però també festa, convivència i participació, és a dir, la manera de fer ciutat de Barcelona.

Perquè pensar Cerdà és pensar Barcelona. Des de l’aprovació del Pla ha plogut molt, però els reptes de Cerdà són els reptes d’avui. Com fa 150 anys, citant les paraules d’una altra gran ment lúcida dels nostres dies, “Barcelona es troba en plena agitació transformadora”. Les persones eren el centre d’acció del Pla Cerdà i avui seguim construint Barcelona a partir de les persones. La Barcelona que cridava “A baix les muralles!”, manté viva l’ambició i vol obrir una nova etapa de la seva realitat metropolitana.

Cerdà va voler fer una Barcelona gran, va transformar la ciutat per transformar la societat. Avui, nosaltres som hereus d’aquest esperit i defensem que Barcelona es fa gran quan la seva gent viu millor.

L’Any Cerdà és l’excusa perfecta per posar en valor la ciutat com a solució als reptes de la nostra societat. Amb l’Any Cerdà volem també expressar l’orgull de pertànyer a Barcelona. Perquè avui Barcelona és un projecte col·lectiu que construïm entre tots: arquitectes, urbanistes, creadors i ciutadans.

Tots som cridats a participar en aquesta celebració. Tenim tot un any per endavant, que volem acabar de la millor manera: conquerint la nova Diagonal, que entre tots i totes estem pensant, com el millor homenatge a Ildefons Cerdà i el seu Pla.

  • Jordi Hereu
  • Alcalde de Barcelona