Any Cerdā

NOTICIES

Comença el programa d’itineraris urbans

29\06\2009

El  tret de sortida del programa d'itineraris urbans de l'Any Cerdà es donarà el dissabte 4 de juliol amb els dos primers recorreguts: "Raó, passió i negoci en la construcció de l’Eixample" i "Noves visions a l’entorn de la muralla".

"Raó, passió i negoci en la construcció de l’Eixample" és un itinerari a peu que organitza el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i es tracta d’un recorregut per les coincidències i les desavinences entre el Pla Cerdà, les propostes arquitectòniques del modernisme, el noucentisme i la promoció immobilària, des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX. És una lectura de com es materialitza l’Eixample, un recorregut que va des de l’illa de la Discòrdia fins als límits de Gràcia i torna a baixar a la Pedrera. El punt de trobada és al Passeig de Gràcia, 41 (davant de la Casa Amatller) a les 10h del matí (durada 3-4hores) i per participar-hi cal reservar prèviament al telèfon 932562122 o al correu reserves-mhcb@bcn.cat

"Noves visions a l’entorn de la muralla" també és un itinerari a peu que organitza el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i que es proposa explorar el territori de contacte entre la vella i la nova ciutat per reconèixer sobre el terreny les principals transformacions de la ciutat des de l’enderrocament de les muralles. El punt de trobada serà al CCCB (C/ Montalegre, 5) a les 17.30h. En aquest cas, per inscriure’s cal trucar al 93 306 41 00 o reservar plaça al mail seducatiu@cccb.org

Tots dos itineraris tenen un preu general de 6 euros i són gratuïts per als menors de 16 anys. Així mateix s’ofereixen descomptes del 25% per als Amics del Museu d’Història de Barcelona i per als Amics del CCCB i del 20% per a menors de 25 anys i per a majors de 65.


Un programa per reconèìxer la pròpia ciutat
El programa d’itineraris urbans de l’Any Cerdà parteix del Pla de Reforma i Eixample de Barcelona que va presentar l’enginyer Ildelfons Cerdà i que va ser aprovat pel Ministerio de Fomento el 1859. Popularment es coneix com a Pla Cerdà i és reconegut per tots els ciutadans i ciutadanes com la quadrícula que dóna forma a l’Eixample barceloní.

Els itineraris estan organitzats pel Museu d’Història de la la Ciutat (MUHBA) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i proposen un diàleg entre el passat i el futur, entre la ciutat heretada i els últims projectes que l’estan transformant.

Tots els itineraris són guiats, per a tots els públics, i amb diferents tipus de transport,  a peu, en bicicleta i en autocar. I  també formaran part del projecte educatiu que s’ha programat per a les escoles de la ciutat per al curs 2009-2010.


Itineraris virtuals
A l'apartat ITINERARIS URBANS podeu consultar el programa complet i els corresponents horaris d'aquest estiu en què cada dissabte de juliol i setembre hi ha dues sortides programades, una a les 10h del matí i a la tarda a les 17h o a les17.30h. A partir del setembre aquests recorreguts s’incorporaran també com a itineraris virtuals, amb el suport de materials gràfics que seran accessibles i descarregables des del portal web. D’aquesta manera cada ciutadà podrà participar en tot moment de manera lliure i oberta d’aquesta experiència de coneixement.