Any Cerdā

NOTICIES

El Pla Cerdà torna a Barcelona

10\07\2009

El plànol de la Barcelona de Cerdà penja ja d’una de les parets de l’Ajuntament. Si no l’original, almenys sí una còpia exacta amb què la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC) i la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando han volgut obsequiar la ciutat que el va inspirar. A través d’un acte celebrat a l’edifici de la Plaça Sant Jaume, l’alcalde, Jordi Hereu, ha rebut oficialment el present, que ha quedat exposat a la Galeria Gòtica.

El Plano de los alrededores de la ciudad de Barcelona y proyecto de su reforma y ensanche data de 1859 i és la síntesi del pla que el Ministeri de Foment havia encarregat a Ildefons Cerdà. L’únic exemplar que es existia fins ara es troba a l’arxiu de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando a Madrid i, en paraules del president d’aquesta institució, Antonio Bonet, es tracta d’una “obra mestra de la cartografia i de l’urbanisme” feta a mà per cartògrafs del segle XIX.

“El millor homenatge que avui en dia podia fer Madrid a Barcelona era precisament publicar aquest plànol”, ha afirmat Bonet, per a qui l’obra de Cerdà és una “genialitat” que fa que va fer de la ciutat “la metròpoli moderna més avançada del segle XIX”. La concepció d’aquesta “ciutat igualitària i oberta”, ha explicat, fa que “Cerdà sigui a l’urbanisme el que Darwin a la teoria de l’evolució”.

A més de mostrar la Barcelona imaginada per Cerdà, la rèplica d’aquest plànol, que fa més de 2,5 metres d’amplada, inclou algunes de les pormenoritzades estadístiques que mostren com Cerdà es va preocupar per analitzar el territori i la vida dels seus habitants abans de pensar la ciutat on hi viurien. En aquest sentit, Soledad López, presidenta de la SECC considera que la del Pla Cerdà és “una ciutat posada al servei dels ciutadans” i feta pensant en la seva qualitat de vida”.

Abans de concloure l’acte, Jordi Hereu ha recordat que “encara avui a l’any 2009 estem construint part d’aquest plànol”, en referència a la magnitud de la ciutat dibuixada per Cerdà i que ha costat un segle i mig de fer realitat.

Vols veure el plànol de Cerdà? Fes clic.

La Real Academia de Bellas Artes de San Fernando ha editat aquest plànol juntament amb la monografia La Barcelona moderna. Realitat i utopia del Pla Cerdà, que es poden adquirir a través de la seva pàgina web.