Any Cerdą

NOTICIES

Tres nous itineraris a través de la literatura, l’arquitectura i l’urbanisme

10\11\2009

Besòs: de frontera a espai públic és un itinerari en autocar pel Parc Fluvial del Besòs, avui, un gran parc que articula i integra la vida urbana d’un conjunt de poblacions i actua, doncs, com agent d’urbanitat metropolitana de primer ordre.  Amb aquest itinerari a més, coneixereu com  Ildelfons Cerdà, ja en ple segle XIX, va entendre l’oportunitat de convertir aquella frontera marginal en espai públic rellevant i integrador de la nova ciutat.
Per participar-hi cal reservar prèviament a l’adreça electrònica: seducatiu@cccb.org (cal esperar la confirmació) o al telèfon 93 306 41 00 del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). El preu és de 10 euros i de 5 euros per als menors de 16 anys. I recordeu que per  als Amics del CCCB hi ha un 20% de descompte per als menors de 25 anys i per als majors de 65 anys. L’hora de trobada és a les 10h al CCCB.

L’Eixample de Cerdà, a través de la literatura vol donar a conèixer el barri a totes aquelles persones que hi viuen, hi conviuen i hi passegen, descobrint-los certs aspectes insòlits o poc coneguts per ells a través de la literatura que li és pròpia. Passejada pels carrers del barri a l’escolta i gaudi literari de la mà de la narradora oral i escriptora Roser Ros.
Inscriu-te a gestio@tantagora.net o al número telèfon 932186146 de Tantàgora Serveis Culturals. La sortida serà a la Plaça Letamendi (davant de l’edifici d’Hisenda) a les 12:00h, el preu és de 7 euros.

A la recerca d'un nou estil. L'arquitectura historicista a l'Eixample et permetrà reconèixer els edificis que es construeixen a Barcelona, en el moment previ a l’esclat del Modernisme, i que s’inspiren en els estils del passat: el neomedievalisme, el neoàrab, el neoclàssic, entre d’altres, i responen a un codi simbòlic d’identificació. El medievalisme romàntic és molt viu a les façanes de l’Eixample, de la mateixa manera que és present en l’estratègia de nomenar els carrers de la nova Barcelona.
Per inscriure’t telefona al 93 256 21 22 del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) o envia un correu a reserves-mhcb@bcn.cat. El preu és de 6€ (menors de 16 anys: gratuït). I els Amics del Museu d’Història de Barcelona tenen un 25% de descompte per als menors de 25 anys i per als majors de 65 anys. L’hora de sortida és a les 10.30 al Museu d’Història de Barcelona.

Per altra banda dimecres 11 de novembre s’inaugura a la Biblioteca de Fort Pienc (www.bcn.cat/bibfortpienc) l’exposició itinerant L’Eixample de les persones que organitza Biblioteques de l’Eixample. I que continuen en marxa tres interessants exposicions sobre la Barcelona contemporània de Cerdà: 1909: Fotografia, ciutat i conflicte a l’Arxiu Fotogràfic de la Ciutat, 1859, Barcelona i els Jocs Florals al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona) i l’exposició del CCCB: Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat vs projecte .