Any Cerdā

NOTICIES

El CCCB inaugura l'exposició Cerdà i la Barcelona del futur

19\10\2009

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) obre les portes d'una de les exposicions més significatives de l'Any Cerdà: "Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat vs. projecte" . Aquesta mostra, que s'inaugura el dimarts 20 d'octubre a les 19 h., relata com s’ha aplicat i executat el projecte de Cerdà al llarg dels darrers 150 anys i com aquesta construcció concreta ha donat la forma del continent i el contingut que avui té l’Eixample i, per tant, també de la ciutat de Barcelona.

"Cerdà i la Barcelona del futur" proposa una immersió dins la realitat actual per tal de descobrir i interpretar unes determinades formes d'organització urbana que han produït una ciutat compacta i confortable, amb una forma d’urbanitat molt apreciada. Des del dia 20 d'octubre i fins el 28 de febrer de 2010, els visitants que s'hi acostin podran prendre la temperatura de l'Eixample d'avui, un barri on hi viuen més de 300.000 persones i n’hi treballen més de 260.000 i pel qual hi circula la xarxa de transports i serveis més complexa de Catalunya. L’itinerari expositiu revela la vida subterrània de l’Eixample, redescobreix els seus patis interiors (molts d’ells encara desconeguts), les mançanes més poblades i les que tenen més activitat econòmica. Aquesta és la mirada més propera possible a la realitat present.

Els més de dos-cents documents que s'hi inclouen entre plànols, maquetes, instal·lacions, estadístiques, audiovisuals i, fins i tot, algunes intervencions artístiques (Joan Fontcuberta, Maria Rubert), ajuden a comprendre millor el funcionament de l’Eixample barceloní o a descobrir models urbanístics similars arreu del món, com per exemple el Manhattan de Nova York.

Però la mirada sobre l’aplicació del Pla Cerdà no es limita només a donar claus per interpretar el present, sinó que també interroga sobre el futur de Barcelona i planteja l’experiència de l’Eixample com un model per pensar el creixement territorial de Barcelona cap a la seva àrea metropolitana. L’exposició «Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat vs. Projecte» planteja algunes preguntes sobre aquesta qüestió i en vol donar també respostes.