Any Cerdā

NOTICIES

L'Any Cerdà ja viatja cap al futur

16\09\2010

“És l'acte més original que he fet mai com alcalde”. Amb aquestes paraules Jordi Hereu, alcalde de la Barcelona de 2010, ha fet l'última volta de volant amb què tancava l'Any Cerdà a la Càpsula del Temps que ha quedat instal·lada a Cosmocaixa i que no es tornarà a obrir fins l'any 2159.

Acaba així la història de l'Any Cerdà i en comença una altra que, en certa manera, s'assembla a la de la llàntia del geni. L'alcalde i Jaume Lanaspa, director general de la Fundació La Caixa, han estat els encarregats de segellar aquesta estructura d'acer de 2 metres d'alçada que ha quedat instal·lada com a testimoni monumental de l'Any Cerdà a la Plaça de la Ciència de Cosmocaixa, on tots aquells que ho desitgin el podran visitar lliurement. Tot i el seu aspecte d'objecte inert, al seu interior hi ha un rellotge que ja és en marxa. Un bon dia de l'any 2159 la Càpsula s'obrirà i del seu interior sortirà, no un geni, sinó un petit tresor: més de 3.000 missatges de ciutadans de la Barcelona contemporània recollits a través del projecte Barcelona2159.org, així com bona part de la documentació generada al voltant de l'Any Cerdà i també la memòria final del projecte.
 
Perquè aquest conte sigui possible s'ha hagut de treballar molt. L'equip multidisciplinar que ha concebut la Càpsula va haver de fer front a la qüestió de quin seria el format més adequat per assegurar que els ciutadans del futur poguessin accedir a la informació en formats diversos que se'ls pretenia llegar. La decisió final ha estat la d'incloure tots els documents a un petit ordinador programat perquè es pugui autoexecutar els continguts. Per evitar la degradació dels components, l'ordinador s'ha dipositat a l'interior d'un cilindre de vidre que conté nitrogen líquid.

Durant el seu discurs l'alcalde ha volgut aprofitar aquest darrer acte de l'Any Cerdà per agrair la implicació del tots els qui han participat i per posar de rellevància “l'enorme qualitat dels documents, exposicions i treballs” que s'han produït durant aquest any temàtic. Per la seva banda, Jaume Lanaspa ha posat èmfasi en el fet que acceptar un projecte de tan llarg recorregut -150 anys- és una mostra del “compromís de resistència” de la institució que dirigeix.

Amb el tancament de la Càpsula del Temps realitzat el 16 de setembre de 2010, Barcelona acomiada definitivament un Any Cerdà que es va iniciar l'11 de juny de 2010 i que va concloure oficialment el mateix dia de l'any següent. Si teniu curiositat per veure el material que custodia la Càpsula a la seva panxa i no podeu esperar 150 anys, podeu fer una ullada a l'Arxiu Cerdà , que conté una versió de la memòria final del projecte , entre molts altres documents.

Vídeo de l'acte realitzat per www.bcn.cat