Any Cerdā

NOTICIES

La família Cerdà es retroba amb Barcelona

02\03\2010

Tot va començar com una casualitat. Algú els va dir que a Barcelona es preparava alguna activitat en homenatge a Ildefons Cerdà. Elles van trobar la web de l’Any Cerdà i s’hi van posar en contacte. Així va ser com aquestes quatre dones residents a Anglaterra van decidir que farien un viatge de retrobament amb la ciutat que havia projectat el seu avantpassat Ildefons Cerdà.

Tot i això, el que no s’imaginaven Anne Honne, Margaret Kirschen, Pamela Richardson i Gabriella del Valle era el protagonisme que agafaria la seva visita a Barcelona i la dimensió de l’homenatge que la ciutat ret al seu avantpassat. Les quatre familiars de l’enginyer van ser rebudes per l’alcalde, Jordi Hereu, a l’Ajuntament i convidades a participar a la inauguració de l’exposició “Cerdà i Barcelona. La primera metròpoli (1853-1897)” al Museu d’Història. A l’endemà visitarien l’exposició “Cerdà i la Barcelona del futur” al CCCB i l’Arxiu Històric de la Ciutat, on se’ls mostraria bibliografia sobre el personatge centellenc i documentació diversa, com per exemple un manuscrit en què l’autor del Pla de l’Eixample deixava constància del naixement de les seves filles.

Un dia després arribaria el torn de desplaçar-se a Centelles, localitat d’on prové la nissaga, i visitar el Mas Cerdà, casa pairal de la qual havien sentit moltes històries a l’entorn familiar.

Les quatre descendents de Cerdà que han visitat Barcelona entre el 25 i el 28 de febrer de 2010 representen dues de les branques familiars, en concret els hereus de Pepita i Sol, dues de les filles de l’enginyer. Gràcies a l’arbre genealògic elaborat en el seu moment per Fabià Estapé, biògraf de Cerdà, es va poder establir que tant Anne Honne com Margaret Kirschen són rebesnétes del pare de l’Eixample.

Dies després de la seva estada a Barcelona, les descendents de Cerdà han expressat, per mitjà de Pamela Richardson, que exercia de portaveu del grup, el seu agraïment a tota la ciutat: “El primer que he de fer aquest matí és agrair-vos de part de les quatre tot el que heu fet perquè la nostra visita fos tan, però tan especial. Com bé sabeu, això va començar com un cap de setmana a Barcelona en què només visitaríem una o dues exposicions i, sorpresivament, va acabar sent un cap de setmana que quedarà gravat a les nostres ments”.

A més de resultar un viatge molt emotiu, l'estada a Barcelona d'aquest grup de dones ha servit per establir contacte amb alguns dels investigadors de l'obra de Cerdà, els quals ja han mostrat interès per la documentació en mans de la família que ha restat inèdita fins el moment.

Benvingudes Mrs. Cerdà (El Periódico, 27/02/2010)

Cerdà, el factor humano (El País, 28/02/2010)