Fitxa de centre:

Biblioteca d'Humanitats - UAB

Campus de Bellaterra,

08193 Cerdanyola del Vallès

blogs.uab.cat/bhgeografia

12\04\2010

Urbanisme a Barcelona: de Cerdà als nostres dies

Biblioteca d'Humanitats - UAB

Temes: Cultura, Ciutat i espai públic

Durant el mes d’abril, la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acull l’exposició bibliogràfica «Urbanisme a Barcelona: de Cerdà als nostres dies» a l’expositor de l’escala de l’edifici L (al costat de l’ascensor).

«Amb motiu de l’Any Cerdà, la Biblioteca d’Humanitats de la UAB vol dedicar una exposició temporal a l’urbanisme a Barcelona, partint del projecte d’eixample dissenyat per Cerdà i seguint la posterior evolució urbanística de la ciutat.

»El ràpid creixement demogràfic de la ciutat de Barcelona al llarg del segle XIX i l’empitjorament de les condicions de salubritat com a conseqüència de la densitat de població i de la manca d’infraestructures sanitàries adequades van fer que les autoritats es plantegessin la necessitat d’eixamplar la ciutat més enllà de les muralles. Tot i el desacord de les autoritats municipals, el Ministeri de Foment va decidir aprovar el projecte d’Ildefons Cerdà. La seva aplicació va comportar un canvi radical en l’urbanisme de la ciutat i la seva expansió fins als veïns pobles de Sants, Gràcia i Sant Andreu.

»Aquesta primera transformació va ser seguida de canvis urbanístics significatius que han arribat als nostres dies. Fites importants han estat l’Exposició Universal de l’any 1888, l’Exposició Internacional de 1929, els Jocs Olímpics de 1992, el Fòrum Universal de les Cultures de 2004 o intervencions produïdes sense necessitat d’esdeveniments importants, com el cas del Raval o la propera remodelació de la Diagonal. Tot un seguit d’actuacions, molt o poc afortunades, han donat lloc a la fisonomia actual de la ciutat.

»Podeu resseguir aquesta evolució a través de la bibliografia que us proposem, que es complementa amb un plànol facsímil del projecte d’eixample de Cerdà i una ortoimatge actual que abasta parcialment la zona de Ciutat Vella i l’Eixample, i que permet comparar el projecte original de Cerdà amb l’aplicació real que se’n va fer posteriorment.»

Fins al 30 d’abril de 2010.

Podeu trobar més informació al catàleg de les biblioteques de la UAB, cercant per: Urbanisme – Barcelona (Catalunya), Cerdà, Ildefons, 1815-1876 (matèria), i Cerdà, Ildefons, 1815-1876 (autor).

 

Trobareu més informació a http://blogs.uab.cat/bhgeografia

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135