Fitxa de centre:

CCCB: Centre de Documentació i Debats

c/ Montalegre, 5,

08001 Barcelona

www.cccb.org

27\02\2011

Europa a l'Arxiu del CCCB

Temes:

L’Arxiu del CCCB conserva, en diferents suports i formats, el principal patrimoni del CCCB, que no és altre que la memòria de les seves activitats. Una manera d’explorar aquest arxiu consisteix en fer una mirada transversal als seus continguts seguint una determinada temàtica. El tema europeu ha estat un dels eixos vertebradors de la programació del centre des de la seva inauguració i ens permet fer un recorregut per l’Arxiu que posa de relleu el seu potencial com a centre de recursos educatius.

L’any 2002, el CCCB, amb la col·laboració de la Fundació Collserola, va dur terme un cicle de conferències amb l’objectiu d’iniciar un debat sobre Europa i l'educació, sota el títol Europa com a assignatura. Gairebé una dècada després, les preguntes que plantejava aquest debat continuen plenament vigents:

Com fer que els europeus coneguem millor la història i la cultura del continent? Com hem d’ensenyar Europa a les escoles? Quina és la història cultural comú entre tots els europeus i què ens diferencia?

Gràcies a les edicions digitals de l’arxiu, es poden consultar els continguts d’aquest debat, ja que estan disponibles online les nou conferències del cicle Europa com a assignatura, on s’intentava donar respostes als interrogants plantejats. Això ens permet també comprovar la vigència de les respostes apuntades pels conferenciants convidats.

Diversos cicles de conferències fets al CCCB han escollit el marc europeu com a escenari per al seu plantejament temàtic.

Pensar Europa (2006-2007) va obrir un espai de reflexió sobre el projecte europeu, amb una conferència de Jorge Semprún i un debat en què van participar Eric Hobsbawm, Donald Sassoon, Timotthy Garton Ash i Ian Buruma.

A l’arxiu de consulta presencial del CCCB podem accedir també a altres documents que conserven la memòria de Pensar Europa. Entre ells, dins de la col·lecció Breus, trobem la conferència de Semprún i la conversa entre Hobsbawm i Donald Sassoon. En relació al tema que ens ocupa, trobem també a la mateixa col·lecció la conferència pronunciada per Ulrick Beck el 2005 amb el títol Reinventar Europa. Una visió cosmopolita. La conferència de Gemerek L'Europa del futur dins del cicle Europa com a assignatura, també la podem trobar editada en paper en aquesta col·lecció.

Al fons multimèdia de l’Arxiu podem visualitzar online el video que recull la conversa d’Hobsbawm amb Sassoon i Josep Fontana. Sense moure’ns d’aquest arxiu podem accedir als continguts de la instal·lació audiovisual de Frederic Amat Fronteres, que recull la selecció dels millors fragments de les conferències que abordaven la qüestió de la frontera (a l’interior d’Europa i entre Europa i altres cultures) des de perspectives i disciplines diferents pronunciades per intel·lectuals com ara Roger Bartra, Zygmunt Bauman, Manuel Cruz, Francisco Fernández Buey, Tzvetan Todorov i Eyal Weizman. El cicle va estar organitzat pel CCCB i la Fundació Collserola i va tenir lloc entre el gener i el març del 2004.

Si en el format conferència ens trobem amb freqüència amb el tema europeu, també en el CCCB s’han dut a terme exposicions centrades en problemàtiques que s’hi relacionen. En aquestos casos, l’arxiu presencial de consulta en conserva els corresponents catàlegs. En són exemples destacats, el catàlegs de les exposicions La reconquesta d’Europa, Art i poder i Fronteres, el pròleg dels quals es pot consultar online i descarregar en format pdf.

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135