Fitxa de centre:

Eloi Puig

Veure al Navegador >>

Plaça reial 12, pral 2ª,

08002 Barcelona

08\02\2011

ANJOPA SEITPA-VATSAL. Reconstrucció d'una experiència educativa.

Eloi Puig

Temes: Arts, Cultura, Societat

-----------------------------------------------------------
Aquesta obra pertany al conjunt de l\'exposició Joan Salvat-Papasseit. Poetavantguarditacatalà. Organitzat per l\'Arts Santa Mònica i la Institució de les Lletres Catalanes.
Del 23 de desembre de 2010 al 3 d\'abril de 2011.
---------------------------------------------------------

El paper de l\'etapa educativa de cadascun de nosaltres ve molt influenciat per les programacions pedagògiques de les escoles. Joan Salvat-Papasseit ha estat és un dels autors més presents a l’ensenyament, hi apareix en diferents nivells o cicles com a lectura obligatòria. Papasseit, en moltes perspectives i des de la seva incorporació els anys setanta en l\'esfera educativa, planeja com a una figura de poeta destacat.

És per això que el camí de la recerca per a elaborar aquest projecte s’ha centrat en un primer moment en l’activitat docent a les escoles. A través de la coordinació pedagògica a l’Escola Pia Balmes sorgeix l’oferiment de crear unes activitats adreçades a alumnes de 4rt d’ESO. En total s’han programat nou setmanes per introduir i explorar diferents maneres de llegir, recitar, interpretar, clamar, visualitzar, silenciar… poemes de Salvat-Papasseit. El repte és la introducció a l’experiència i a l’experiment de la lectura a través de la figura del poeta vanguardista català, amb mètodes de repetició, fragmentació, inversió o silenci, llegint alguns textos i enregistrant-los en vídeo. Un blog va fent de guia, repàs i arxiu de tot el que es proposa. Així la modernitat i l’avantguar disme maquinista del poeta del segle XX es projecta cap a les poètiques tecnològiques i globals del segle XXI. D’altra banda, dins de l’activitat docent a l’escola, també es proposa una experiència més senzilla i menys intensiva amb nens de P5 a la mateixa escola, elaborada conjuntament amb el professor de música. Aquesta experiència es basarà amb la lectura d’un fragment del poema «Sense el ressò del dring».

Un cop finalitzada la tasca d’immersió a les aules i els enregistraments de les diferents activitats, s’ha passat a la relectura del material videogràfic a través d’un programari que reinterpreta i reordena els frames segons unes normes que volen evidenciar l’experimentació i la fragmentació del material original del mateix Salvat-Papasseit en els seus cal·ligrames i versos. Una relectura creativa del caràcter gràfic, rítmic, sensual i coral de la seva poesia. A partir de la selecció de vuit enregistraments, es fragmentaran en 26 parts, i es faran coincidir amb les 26 lletres de l’alfabet. S’estableix aquesta norma (36 lletres de l’abecedari = 36 fragments de vídeo) i es processa de manera computacional per remuntar els vuit enregistraments a partir del mateix text que s’està interpretant. És a dir que es fa una relectura dels enregistraments videogràfics dels textos que han estat interpretats a l’escola a partir de la norma que fa coincidir fragments amb lletres. El vídeo resultant és una construcció de la lectura del poema escollit lletra per lletra, segon a segon.

Per acabar de confeccionar una mena de gramàtica audiovisual, a part de les lletres dels poemes llegits, també s’han traduït les separacions entre paraules, els salts de línia, les majúscules, els accents, els signes de puntuació, etc., completant d’aquesta manera la complexitat interna dels textos, de l’escriptura. L’experiència viscuda a l’escola ha estat traspassada al muntatge computo-audiovisual, tot arribant a una nova gramàtica de fragmentació.

Anjopa Seitpa-Vatsal és un homenatge nominal al poeta Joan Salvat-Papasseit, al seu record i a la seva permanent aportació creativa.

http://anjopaseitpavatsal.blogspot.com/

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135