Fitxa de centre:

Institut Joan Brossa

Veure al Navegador >>

av. Mare de Déu de Montserrat, 78-84,

08024 Barcelona

10\05\2011

En Residència a l’IES Joan Brossa: So-roll, metall, ànima

Isabel Teixidor Rosselló

Temes: Arts, Cultura

Enguany, l’institut Joan Brossa de Barcelona ha tingut un curs força artístic. En el marc del projecte Creadors En Residència als instituts de Barcelona, el Joan Brossa ha acollit la residència de l’artista sonor Josep-Maria Balanyà.

El projecte, que ha durat des de finals de setembre del 2010 fins a mitjans d’abril del 2011, tenia com a objectiu principal el fet d’acostar l’art contemporani als alumnes de secundària. Els principals actors, altres que el mateix artista, han sigut un grup d’alumnes de 4t d’ESO i jo mateixa, com a coordinadora del projecte a l’institut.

El treball ha sigut interdisciplinar. Hi ha hagut una implicació, no només artística, estètica i acústica, sinó que, a més, s’ha volgut treballar disciplines tan diverses com la física, la història i la llengua. Per tant, des que vam començar al setembre fins a la consecució de l’obra final, hi ha hagut un procés d’aprenentatge a molts nivells. Tot això, sense descuidar-nos de la part emocional, que ha aflorat pertot.

El projecte ha consistit en moltes parts. Hem fet una escultura sonora a partir de la reutilització de materials de metall inicialment no pensats per fer música, hem gravat paisatges sonors, hem fet maquetes, hem après a escoltar d’una altra manera, hem fet un bloc del diari de treball i, finalment, hem interactuat amb els materials de l’escultura sonora i també amb materials del mobiliari públic en diferents espais del barri, talment com si es tractés d’una orquestra.

Podem dir que estem molt satisfets del resultat final, sobretot per la part d’innovació educativa i pedagògica que té el projecte. Al final, totes les experiències són positives. Hi ha tantes coses que podem aprendre els uns dels altres, que no ens han de fer por les dificultats ni la feina. Sobretot, crec que mai no hem de perdre la capacitat de sorprendre’ns ni tampoc hem de deixar que la intensitat ens abandoni. A aquells que el curs vinent us embarqueu en aquesta experiència, bona Residència!

Agraïments especials

A Bao A Qu

Lluís Vallvé (Consorci d’Educació de Barcelona)

Josep-Maria Balanyà

Alumnes:  Marilenne Aquino, Jhon Bracesco, Pedro Capellán, Daniela Cardona, Jean Pierre Castillo, Ariadna Congil, Yenfer Cruz, Agustina Fernández, Vanessa Guevara, Mohsin Gulfraz, Mohammed Malki, Youssef Malki, Virginia Maradiaga, Nelly Masaquiza, Josep Moreno, Lisa Morgades, Christian Otiniano, Mireya Pérez, Bertha Quezada, Eloi Roig, Carmen Vásquez i Sandra Zelaya

Bloc del projecte:

http://blocs.xtec.cat/enresidenciabrossa1011/

Pàgina general del projecte

http://www.enresidencia.org


 

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135