Fitxa de centre:

Institut Menéndez y Pelayo

Veure al Navegador >>

Via Augusta, 140,

08006 Barcelona

http://www.institutmenendezypelayo.cat/

15\06\2011

Un passeig per la història de l'Institut Menéndez y Pelayo

Treball de síntesi 1r d'ESO

Temes: Memòria històrica, Cultura, Societat, Ciutat i espai públic, Recerca

La celebració, l\'any 2009, del 75è aniversari de l\'institut Menéndez y Pelayo va oferir el marc idoni per a la creació d\'una Aula històrica dins del centre, ubicat en un edifici racionalista projectat per l\'arquitecte Jaume Mestres (membre del GATPAC) i construït en plena República per tal d\'acollir la Mútua Escolar Blanquerna.

L\'Aula històrica, impulsada per Marta Ponti, professora de l\'institut, reuneix mobiliari escolar, però també llibres, mapes, discos, etc. de manera que esdevé un espai ple de fonts històriques materials, que ofereixen un punt de partida ideal per conèixer la història del centre. La ubicació permanent de l\'aula permet convertir els estudiants en investigadors de la història de l\'institut i aconseguir que, amb aquest coneixement, arribin a estimar i sentir-se orgullosos d\'un lloc en què passaran una part important de la seva vida.

Com a complement a l\'Aula històrica com a lloc físic, l\'any 2010 es va publicar una proposta didàctica dirigida a l\'alumnat de primer d\'ESO. després d\'una experimentació amb alumnes de l\'institut en el marc del projecte l\'Escola Adopta un Monument. Aquest material creat per Marta Ponti i Antoni Bardavio amb el títol Educar i aprendre en temps de la República. Un passeig per la història de l\'Institut Menéndez y Pelayo ha estat publicat dins de la col·lecció Arkeodidaktika (CEPAP-UAB) i serveix de base per al dossier de l\'alumnat que s\'utilitza per a dur a terme el Crèdit de síntesi de 1r d\'ESO.

Utilitzant la història de l\'Institut com a fil conductor, es proposa als alumnes fer un recorregut per la història del barri de Sant Gervasi, així com per la història de Catalunya i Espanya al llarg del segle XX.

Vegeu el reportatge: "ARA mestres: Una escola amb molta història"

Aula històrica de l'Institut Menéndez y Pelayo

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135