Fitxa de centre:

Institut Narcís Monturiol

Veure al Navegador >>

c. Harmonia, s/n,

08035 Barcelona

www.insmonturiol.cat

05\06\2011

Mar Arza En Residència a l'Institut Narcís Monturiol: Peixos d'Estima

Fanny Figueras

Temes: Arts, Cultura, Recerca

Durant el curs acadèmic 2010-2011 hem dut a terme al nostre centre el projecte Creadors En Residència als instituts de Barcelona. Al llarg del curs 29 alumnes de la matèria específica de Visual i Plàstica de 4t d’ESO, la Mar Arza, la nostra artista resident i jo mateixa com a professora de la matèria hem aprés i gaudit d’una experiència inoblidable.

 

El projecte és concebut per apropar la creació contemporània als alumnes dels instituts de secundària, però crec que l’objectiu ens ha dut més enllà del que podíem preveure. Ha estat apassionant, d’aquelles coses que esdevenen màgiques més enllà del que hom pot esperar.

 

La Mar Arza es va incorporar al centre el mes de setembre i ha estat treballant 2 hores a la setmana amb nosaltres. Ens ha apropat al seu univers amb un seguit d’activitats, totes elles sota el concepte de “paisatge” i el lligam d’aquest amb el llenguatge, escrit i oral. Hem traduït imatges en paraules, hem simplificat paraules fins a la mínima expressió gestual a partir del significat de cadascuna, creant un abecedari propi, l’alfabet Monturiol. Hem  retallat llibres, composant frases molt poètiques, i hem concebut l’obra final com la culminació de tot aquest procés.

 

PEIXOS D’ESTIMA és el títol de l’obra final, la Mar descriu la peça amb aquesta delicadesa:

 

“El tríptic ‘Peixos d’estima’ retrata l’onatge sinuós del vaivé, del sentiment en tres temps diferenciats en intensitat. La polpa blanca de fibres d'Abacà teixeix un mar blanc i texturat amb l'empremta de la xarxa i el record de la bromera. La polpa torrada de la resta de pàgines -retallades dels llibres de vell- dibuixa una illa de calma al bell mig d'aquest paisatge imaginari esquitxat de petits poemes. Una silueta, un banc de peix-amor en potència cercant el tamís de la lectura que ho abasti i ho situï en ordre. Un contrast de tonalitats que troba l'equilibri en els retalls disseminats arreu composant les més belles frases fruit del relat laboriós, fortuït, i en tot cas, pacient, de totes aquelles mans i ments col·laboradores. La manera artesanal de fer paper va donar la clau per preparar aquesta escenografia d'atzar on rescatar les frases de la immensitat del vocabulari, on l'escriptura representa la selecció d'un mar de paraules a l'abast. La xarxa (literal i metafòrica) comporta el rescat de la polpa de paper dispersa a l'aigua de mar juntament amb la tria de paraules, com un sedàs que les extreu de l'oblit. La frase clau, peixos d'estima, es situa en la tercera peça, com un recordatori de tot allò que com un ham ens enganxa a la vida”.

 

Us convidem a visitar el bloc del projecte, veureu que l’obra s’ha presentat en més d’una ocasió, la primera vegada per cel·lebrar els 30 anys del Concurs literari de Sant Jordi del nostre centre,... llegiu les valoracions dels alumnes són “un petit tresor”, en definitiva el bloc és un recull no tan sols d’un  procés sinó també de les sensacions viscudes. Un cant a l’art de transmetre passions!!

 

Fanny Figueras

 

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135