Fitxa de centre:

Personatges en joc

Veure al Navegador >>

Avda. Diagonal, 647,

08028 Barcelona

www.personatgesenjoc.cat/development/

19\01\2011

"Narcís Monturiol": un joc d'ordinador

Personatges en Joc

Temes: Ciència i tecnologia, Cultura

Aquest joc d’ordinador, que combina entreteniment amb informació sobre la vida i l’obra de Monturiol, pretén apropar la figura de l’inventor català als alumnes d’11 i 12 anys. El joc es pot trobar a la xarxa a l’adreça www.monturiol.net i serà promocionat a través del Departament d’Educació mitjançant els portals Edu 365  i Xtec.

Narcís Monturiol està pensat sobretot per als alumnes de 5è i 6è de primària. Els usuaris poden escollir entre diferents nivells dins el joc inspirats en la figura de Narcís Monturiol. Conèixer els detalls de la vida i l’obra del científic és imprescindible per poder avançar i canviar de nivell. És per això que els jugadors han de llegir la informació que apareix al joc en forma de llibres virtuals.

Algunes de les preguntes que han de contestar els participants són: Quins sistema de propulsió feia servir el primer Ictineu? Què és l’Ictineu III? o A quina velocitat màxima anaven els submarins que va inventar?

Es pot triar el nivell de dificultat i també el submarí amb què es vol seguir l’aventura. A més a més, al taller, els usuaris poden millorar la seva nau i canviar-ne els colors i les prestacions al seu gust.

Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 1819-Sant Martí de Provençals, 1885) es va formar a Cervera i Barcelona, on va estudiar dret. Com a polític, va defensar la causa republicana i va ocupar diversos càrrecs, entre ells el de director de la Fábrica Nacional del Sello. La seva filiació li va costar l’exili. També es va dedicar al periodisme. Pel que fa a la seva vessant d’inventor, el 1857 va formar una empresa per estudiar la navegació sota l’aigua, cosa que el va portar a construir el seu primer submarí, l’Ictineu I, de 7 metres de llargada, que va ser provat al port de Barcelona el 1859. No va trobar el suport de l’administració de l’Estat i el segon submarí, l’Ictineu II (el primer propulsat a vapor) es va vendre com a ferro vell el 1868. També va inventar altres màquines i un procediment per a agilitar la fabricació de paper engomat. Va planejar, així mateix, un tramvia funicular, un velògraf, un sistema de conservació de carns o els treballs per a dur a Barcelona l’aigua del Ter.

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135