Fitxa de centre:

ANIMAC

Av. Blondel, 64,

25002 Lleida

http://www.animac.cat

14\03\2011

3D Animac: curs d'iniciació a l'animació

Animac

Temes: Cultura, Ciència i tecnologia

Es feu per primer cop a Catalunya un curs en xarxa d’iniciació a l’animació en 3D entre 4 ciutats: Lleida, Pineda de Mar, Olot i Vilanova i la Geltrú.

L’objectiu al final del curs de dos dies de durada era que cada alumne creés un personatge en 3D, per a posteriorment animar-lo.

Es va fer el 23 i 24 de novembre i fou en xarxa entre aquests 4 centres. La tecnologia de l’Anella Cultural va ser la que va permetre que els participants interactuessin conjuntament per a assolir un objectiu comú: la creació d’un personatge en 3D que s’havia d’integrar en un entorn comú.
Cadascun dels centres va poder seguir el curs a través de l’anella i va comptar amb un professor per a cada espai. L’objectiu d’aquesta acció formativa era dotar els participants dels coneixements bàsics per a iniciar-se en l’animació 3D, ja sigui adreçada al cinema o a la televisió, com al sector dels videojocs.

El curs fou una iniciativa de la Subdirecció General de Difusió Artística de la Generalitat de Catalunya, de l’Animac de Lleida (Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya) i l’escola d’animació 3D FX Animation. L’Anella Cultural s’emmarca en el programa Cultura en Gira del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Els resultats del curs poden veure’s en el següent link: http://www.youtube.com/watch?v=oEdxHuqxRCc&feature=player_embedded

Els dies 23 i 24 de novembre va tenir lloc a Catalunya una iniciativa singular i en xarxa, que feu que estudiants de quatre ciutats catalanes poguessin fer un treball comú des de diferents punts de la geografia catalana. Els participants estaven en centres de Lleida, Pineda de Mar, Olot i Vilanova i la Geltrú i durant dos dies se’ls impartí un curs d’iniciació d’animació en 3D amb l’objectiu comú de poder crear un personatge d’animació en 3D.

Els objectius que es perseguien amb l’organització d’aquesta iniciativa eren apostar per plantejar noves metodologies de formació en l’àmbit del cinema d’animació a partir de les oportunitats que proporciona Internet; promoure el treball en xarxa, que és fonamental per al desenvolupament professionals dels futurs animadors i fer visible que l’animació com a disciplina creativa té moltes aplicacions més enllà de la narrativa audiovisual i que el videojoc és un dels àmbits imprescindibles de desenvolupament futur de la professió.

El funcionament de les dues jornades del curs fou similar. En una primera fase els professors de cadascuna de les seus explicaven una part del procés de confecció del personatge 3D als alumnes. A mesura que ho explicaven i mostraven en pantalla com funcionava el programa, els alumnes podien seguir el procediment en el seu propi ordinador.
A continuació els alumnes disposaven d’un espai de temps per a fer la feina amb el suport del professor. En la mesura que en el transcurs d’aquesta fase de treball sorgia algun dubte o comentari interessant per a tots els participants aquesta s’efectuava a través de l’anella per a què pugués ser atesa per totes les seus.
En cada una de les fases (quatre en total) es perseguia assolir un objectiu concret (modelat de primitives, aplicació de superfícies, animació de cap i braços en loop, il·luminació ...). En la darrera sessió del curs tots els personatges creats pels alumnes s’integraren en un entorn compartit.

El curs estava adreçat a escolars de batxillerats artístics o de cicles formatius dedicats a estudis audiovisuals o d’art.

El curs estigué organitzat per la Subdirecció General de Difusió Artística de la Generalitat de Catalunya a través de l’Anella Cultural; l’Animac (Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya); Luvània (empresa amb seu a Lleida dedicada al desenvolupament de projectes audiovisuals) i FX Animation (escola d’animació en 3D).


La Subdirecció General de Difusió Artística de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Anella Cultural, és un projecte d’innovació cultural i tecnològica que s’emmarca dins del programa Cultura en Gira. L’Anella facilita que l’oferta cultural sigui present en municipis i equipaments que, per la seva ubicació territorial o dimensió, tenen dificultats en programar en viu aquests esdeveniments. A través de l’Anella, s’interconnecten en banda ampla els centres culturals de Catalunya amb el propòsit d’inserir el llenguatge audiovisual i les tecnologies en els circuits de creació i difusió culturals, així com incentivar la coproducció d’esdeveniments culturals entre diversos agents culturals.

FX Animation: és una Escola d\'Animació 3D de Barcelona. És l’única escola especialitzada de Catalunya en formació 3D, animació, efectes visuals, creació i disseny de videojocs, infoarquitectura, interiorisme virtual i postproducció.


Ciutats participants:
Lleida: Escola Municipal d\'Art Leandre Cristòfol
Pineda de Mar: IES Euclides
Olot: Museu Comarval – Escola Art Olot
Vilanova i la Geltrú: Neàpolis - CIES Dolors Malla - Escola Municipal d\'Art


Professorat:
Iñaki González: Professor del Màster en animació 3D i VFX amb LightWave 3D. Professional amb més de sis anys d\'experiència en infoarquitectura i animació per a televisió, tant a Espanya com a Londres. Lighting TD especialista en diferents motors de render i 3D freelance generalista.
Toni Buenavida: Professor del Màster en Animació de Personatges amb Maya i del Màster en animació 3D i VFX amb LightWave 3D. Professional del 3D amb més de 8 anys d\'experiència en el sector publicitari, disseny, creació i animació de personatges i entorns virtuals.
Javier Meroño: Professor del curs de Houdini i del Màster en animació 3D i VFX amb LightWave 3D. Més de 5 anys d\'experiència de formació en Lightwave 3D, Houdini, Fusion i Realflow. Director Tècnic d\'efectes en la productora 3Monos VFX. Especialitzat en efectes, dinàmiques i simulacions de partícules i fluids. Més de 10 anys d\'experiència en animació 3D.
Eric Venti: Professor del Màster en animació 3D i VFX amb LightWave 3D. Professional amb més de cinc anys d\'experiència en el sector i creador de curtmetratges de ficció en 3D com "Solved".
3D ANIMAC – Curs d’iniciació a l’animació 3D
23 i 24 de novembre (9 a 14 h)
Lleida, Pineda de Mar, Olot i Vilanova i la GeltrúMés informació:
http://cultura.gencat.cat/difusioartistica

LUVÀNIA SL
973 28 33 80 luvania@luvania.cat

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135