Fitxa de centre:

Escola Baixeras

Veure al Navegador >>

Via Laietana, 11,

08003 Barcelona

www.xtec.cat/ceipbaixeras

04\05\2010

Viatjant per la muralla: de Barcino a Barcelona

Alumnes de 6è

Temes: Arts, Ciutat i espai públic, Memòria històrica

En el marc dels tallers "Explorant l'entorn amb la fotografia i el cinema", organitzats per A Bao A Qu i l'Any Cerdà, els nens i nenes de sisè de l’escola Àngel Baixeras hem fet un documental sobre la Muralla Romana que es troba al costat de l’escola.

Hi ha molta feina a fer pel·lícula....

1. Primer vam fer una llista dels espais que ens semblaven més interessants i que creiem que tenien més importància històrica o en els seus usos actuals. Per ajudar a elaborar la llista, vam repassar l’ itinerari, de la Muralla Romana
2. A partir de l’anàlisi de tota la informació recollida sobre la Muralla Romana durant la realització del projecte Patrimoniem vam fer el guió.
3. Vam pensar que volíem explicar i vam escriure entre tot el grup un primer guió.
4. Ens vam organitzar per equips de filmació de trams de la Muralla i per equips que farien i filmarien les entrevistes
5. Vam du a terme les diferents tasques: recopilació de materials, fotografies, filmació dels plans documentals, guió i filmació de les entrevistes, etc. Vam tenir cura de l’enquadrament, la composició, la llum i els colors, la posició de la camera, etc. Per això vam fer els plans amb trípode.
6. En el moment del rodatge, sortíem amb grups reduïts (d’entre 4 i 6 alumnes) per tal que tots poguéssim desenvolupar una tasca concreta durant el rodatge. Vam organitzar les tasques rotativament, de manera que tots i totes féssim al menys en una ocasió cadascuna de les tasques de rodatge. Aquestes tasques eren: director, ajudant de direcció, camera, so, script, fotògraf (making of). Treballàvem amb auriculars i controlavem l’enregistrament del so.
7. Les entrevistes les vam preparar prèviament i cada equip va decidir que volia preguntar
8. Abans de filmar les entrevistes, vam decidir el tipus de pla que volíem fer.. Vam pensar en : l’espai i el fons del pla, la llum la posició de l’entrevistadora, la posició de la camera, la distància, l’escala , la composició i l’òptica). Vam utilitzar un trípode per tal que el pla fos estable. El trípode ens ajudava a triar l’enquadrament.
9. Quan vam acabar de filmar vam visionar tot el material que vam recopilar i vam pensar com l’ordenàvem.
10. Vam muntar amb tots els materials seleccionats. Treballàvem a l’ordinador amb la Meritxell i en grups de 4 i així tots i totes podíem agafar el ratolí per tallar els plans, situar-los a la seqüència, ordenar les imatges i establir-ne la durada, etc.
11. Vam escriure el text definitiu i vam assajar la lectura abans de la gravació.
12. Vam incloure la veu en off en el muntatge i ajustar l’àudio a les imatges i a la resta de material sonor inclòs en el muntatge.
13. Quan ja estava muntat vam comentar la peça tots junts i vam decidir el titol.

Es pot llegir el plantejament de la proposta i com desenvolupar-la a:
Històries dels espais. Explorant l'entorn amb la fotografia i el cinema


Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135