Fitxa de centre:

Escola Font d'en Fargas

Veure al Navegador >>

pg. Font d'En Fargas, 65,

08032 Barcelona

www.xtec.cat/ceipfontfargas

14\03\2010

Cerdà i Barcelona a la Setmana Cultural 2010

Cicle Superior Escola Font d'en Fargas

Temes: Arts, Ciutat i espai públic, Ciutat i espai públic

Des de l’escola Font d’en Fargas de Barcelona, al districte Horta-Guinardó, hem treballat la ciutat des del punt de vista de la construcció d’un futur millor. Ho vam fer tot i aprofitant la finalització d’unes importants obres de reforma a l’escola i el marc de l’Any Cerdà.

Totes les noies i nois de l’escola vam treballar sobre aquest tema durant la Setmana Cultural celebrada del 8 al 12 de febrer del present 2010. Tothom, d’una o altra manera, va aprofitar per fer especial referència a l’Any Cerdà i, més concretament, al que va representar aquesta idea urbanística per a la ciutat. Els més menuts van fer imaginatives construccions amb tota mena de materials. Els nens i nenes de 6 a 10 anys van fer tot de maquetes d’edificis que van acabar configurant una ciutat en miniatura, amb tots els seus detalls. També van treballar el vocabulari urbanístic i una breu biografia d’Ildefons Cerdà. Els nois i noies més grans van centrar-se en aspectes més socials i històrics, com el creixement de la ciutat i la influència de les migracions i dels diferents pobles i cultures que hi deixaren empremta.


Tot i que, per la nostra situació a la ciutat, l’Eixample-Cerdà ens queda lluny, el treball proposat per als alumnes de cicle superior de primària es va centrar en:
- lectura detallada d’un article enciclopèdic sobre Barcelona i sobre el Carmel.
- visualització detallada de mapes i fotografies de les ciutat en diferents èpoques.
-
diferenciació de les zones i barris de la ciutat segons la seva xarxa urbanística.
-
coneixença històrica dels barris d’Horta i el Carmel i la seva relació amb el creixement de la ciutat.
-
sortida al cim del Turó de la Rovira, a les antigues bateries antiaèries, a fi de contemplar la panoràmica de la ciutat i els seus accidents de relleu.
- plasmació dels coneixements adquirits en un petit dossier.

Aquest treball de recerca, coneixement i reflexió ha estat molt ben valorat tant pels mateixos alumnes com pel professorat.

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135