Fitxa de centre:

Institut Ramon Berenguer IV

Carrer del Mestre Suñer 1-37,

43870 Amposta

http://www.iesramonberenguer.org/

14\12\2010

A TRAVÉS DEL MIRALL/ A TRAVÉS DEL ESPEJO

Núria Arias

Temes: Arts, Cultura, Memòria històrica

QUADERN DE BITÀCOLA A TRAVÉS DEL ESPEJO

http://a-travesdelespejo.iespana.es/

 


A TRAVÉS DEL MIRALL

 

Elecció del títol: el títol s'inspira en Tezcatlipoca, un déu providencial que té el do de la ubiqüitat. El seu atribut principal és el mirall que fumeja, la seva disfressa és el tigre i el seu emblema, un ganivet d'obsidiana que representa el vent negre. Tezcatlipoca és, juntament amb Quetzalcóatl, creador del món, i en el seu mirall veu totes les accions i tots els pensaments de la humanitat.

 

Inici del trajecte:

El 16 setembre 2004 viatjo a Mèxic.

En la meva inquietud per establir contacte amb escoles mexicanes contacto amb Fanny Contreras, subdirectora de Desenvolupament Acadèmic de xarxa escolar de l’Institut Llatinoamericà de la Comunicació Educativa (ILCE). http://redescolar.ilce.edu.mx

Fanny ha col.laborat en un projecte que està penjat en la xarxa i es titula Ventana a mi comunidad.  http://ventana.ilce.edu.mx/

En aquesta hi ha penjats vídeos de les comunitats de Mèxic. La seva resposta és de suport, i gràcies a aquesta s'estableix una trobada amb l'escola secundària N º 150 Àngel Salas Bonilla. Durant aquest contacte es proposa un intercanvi telemàtic entre l'alumnat d'aquest centre i l'alumnat de l'Institut Blanca d'Anjou del Perelló,  on jo sóc professora el curs 2004/2005 .

 

Curs 2005/6: M'incorporo a la plantilla de l'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta. El projecte A través del mirall  està prenent forma, el debat és el model triat, espai que ens fa agents de la nostra pròpia història i on es manifesten variades veus. La classe de 3r d'ESO de l’Institut Berenguer és on es realitza el primer debat. Les preguntes s'estan definint (http://www.youtube.com/watch?v=442IsH6_1mU) i l'alumnat mostra el seu entusiasme i participa amb ganes. Visito l'Aula de Acollida de l'Institut Montsià on  la professora Rosa Aguilar em fa de pont per entrevistar Max Velasco (Argentina), Silvana Ilaluque (Bolivia) i Erica Aponte (Equador).

 

L’any 2007 viatjo a Perú i gravo 4 debats, dos a Lima i dos a Cuzco. Entrevisto  Xavier Lanata, director de col·legi andí Centro Bartolomé de las Casas (CBC) i  Quique Pinto, director de l'escola Wynapac

 

Curs 2007/08: Edito un vídeo sobre com fer el debat. Contacto amb escoles de Guatemala, Argentina i  Mèxic.

Entro en contacte amb Sebastián Gerlic i durant les  vacances d'estiu viatjo a Brasil. El 8 d'agost participo amb Alícia Pakareu en la trobada de tribus indígenes que té lloc al poble Kariri-Xoco en l'estat d'Alagoas.


www.indiosonline.org.br

www.indigenasdigitais.org

www.esperancadaterra.ning.com

 

Gravo el debat a l’escola Divino Mestre de Salvador de Bahia.

 

L'any 2009 filmo el debat a l'Institut Montserrat de Barcelona. Des de les assignatures del batxillerat artístic a l’institut Berenguer IV il.lustrem un «microrelat» de Galeano.

 

L’any 2010 filmo el debat a l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona i n’elaboro l’edició final.

Durant el juliol i l’agost visc a la ciutat de Cuzco i estableixo contacte amb l'escola Pukllasunchis, on curiosament el seu director, Raul Chiappe, em parla de Jaume Cela.

 

http://www.youtube.com/watch?v=442IsH6_1mU

http://www.youtube.com/user/TheTierra360#p/a/u/0/524ndtKvu1U

 

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135