Fitxa de centre:

INSTITUT BARRES I ONES

Veure al Navegador >>

Ctra. Antiga de València,

08913 Badalona

25\02\2011

La nostra visió de "Visions i cants" de Joan Maragall

Maria Nunes

Temes: Arts, Cultura

El treball que presentem és una experiència que hem dut a terme amb els alumnes de la matèria de Literatura Catalana de 2n de batxillerat de l'Institut Barres i Ones de Badalona. Concretament es tracta d'una mostra de videos basats en els textos dels poemes de les Visions i Cants de Joan Maragall, i d'una exposició de llibres i de murals sobre l'obra del poeta que hem muntat al vestíbul del nostre institut com a contribució a la commemoració de l'Any Joan Maragall 2010-2011.

 

LA MOSTRA DE VIDEOS

Donades les característiques del nostre alumnat i del seu entorn social i cultural massivament castellanoparlant ens vam proposar una aproximació a la lectura i el treball de l'obra de Joan Maragall que, a més d'estimular el coneixement de l'obra del poeta mitjançant l'experiència lectora, resultés més creativa i engrescadora, i que, per altra banda, propiciés una tasca de divulgació de la llengua i la cultura catalanes. Vam considerar molt important el fet de treballar en equip i de traspassar les parets de l'aula, de poder mostrar la feina feta, i sobretot de compartir-la amb tot l'alumnat del centre i de, així, sumar la nostra modesta aportació a un esdeveniment prou significatiu de la cultura catalana com és la celebració de l'Any Joan Maragall 2010-2011.

La idea que perseguíem era la d'acostar la poesia de Joan Maragall a la realitat de l'alumnat, de posar-la a l'abast de tots els nois i noies del centre. Per tant, hem tractat de  fer-los entrar en el seu món tot potenciant els mots dels textos amb la força suggestiva que desprenen les imatges i la música, i de fer-ho amb un llenguatge, l'audiovisual, i un mitjà familiar als nois i noies, el canal Youtube. 

 

L'EXPOSICIÓ: JOAN MARAGALL, POETA MODERNISTA

Amb la intenció que tot l'alumnat del centre en fos partícip, a més de la realització dels videos, vam plantejar-nos de muntar una exposició al vestíbul de l'institut on, a més de mostrar en una pantalla d'ordinador els videos, es donés a conèixer el poeta i la seva obra. Així, vam elaborar uns plafons informatius sobre la biografia, la cronologia i l'obra poètica de Joan Maragall.

També vam aplegar diversos volums d'obres de Maragall i els vam disposar en una vitrina, a tall de petita exposició bibliogràfica complementària.

Finalment,  per ajudar-nos a difondre la tasca duta a terme ens vam posar en contacte amb la Institució de les Lletres Catalanes, entitat que ha recollit les nostres activitats en el web de l'Any Maragall:

http://www.joanmaragall.cat/ca/programacio/activitats-educatives/l-any-joan-maragall-a-l-ies-barres-i-ones-de-badalona 

Com a cloenda d'excepció de les nostres activitats de l'Any Joan Maragall, comptarem amb la col·laboració del professor Pere Maragall i Mira, que ha accedit amablement a fer una conferència al nostre institut sobre l'obra poètica del seu avi el pròxim dia 7 d'abril.

http://www.joanmaragall.cat/ca/programacio/activitats-educatives/joan-maragall-una-mirada-familiar-del-poeta-i-ciutada

 

 

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135