Cercador

  • La Trieste de Magris
  • Itineraris CCCB
  • Navegador
  • Arxiu Cerdà

Actualitat

01\06\2011

BRANGULÍ. BARCELONA 1909-1945

Del 8 de juny al 23 d’octubre de 2011 es pot veure al CCCB l’exposició Brangulí. Barcelona 1909-1945, produïda per la Fundación Telefònica en col·laboració amb l’Arixiu Nacional de Catalunya. La rellevància de l’exposició des del punt de vista educatiu es pot comprovar amb els materials sobre Brangulí ja creats tant per la Fundación Telefònica (que ha produït l’exposició i l’ha presentat a Madrid de novembre 2010 a març 2011) com per l’ANC (Arxiu Nacional de Catalunya), on està dipositat l’arxiu fotogràfic Fons Brangulí, a partir del qual ha estat possible dur a terme aquest projecte expositiu comissariat per Valentín Vallhonrat i Rafael Levenfeld. 


ACCEDEIX AL WEB DE BRANGULÍ. BARCELONA 1909-1945

La Fundación Telefónica va crear materials per estudiants i professors per tal d’enriquir la visita a l’exposició, documents que es poden descarregar des del web com Descubriendo a Brangulí i Material pedagógico para profesores de educación secundaria obligatoria.

L’ANC disposa d’un Servei didàctic que ofereix al professorat i l’alumnat d’ensenyament primari i secundari, recursos i activitats per tal d'apropar els i les joves a les fonts documentals i al descobriment de la història. Dins d’aquest servei, és molt interessant l’aplicació ANC@aula, un instrument que facilita la cerca i visualització de documents d'arxiu i es proposa contribuir en la utilització dels documents en la pràctica docent i en la realització de recerques escolars. Si, per exemple, fem una cerca dins del fons Brangulí (fotògrafs) amb Barcelona com a contingut i des de 1909 fins a 945 com a dates, accedirem a 76 documents.

Per treballar sobre els documents fotogràfics, el Servei didàctic de l’ANC ha elaborat també documents descarregables en PDF, entre els que cal destacar, pel que fa l’exposició Brangulí, Pautes d’observació d’imatges i Exemples d’observació d’imatges.

D’altra banda la seu de l’ANC a Sant Cugat acull també el CESIRE CERES (Centre de suport a la innovació i recerca educativa de les humanitats, ciències socials i filosofia), que té com un dels seus objectius l’elaboració de materials didàctics relacionats amb documents de l’Arxiu Nacional. Entre aquests, i en relació a Brangulí, són rellevants El treball femení a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i la seva projecció al present, i La vivència dels bombardeigs aeris sobre Catalunya i Barcelona durant la Guerra civil espanyola (1936-1939).

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135