Cercador

  • La Trieste de Magris
  • Itineraris CCCB
  • Navegador
  • Arxiu Cerdà

Actualitat

27\06\2011

Brangulí i la història de l'educació a Barcelona

Una de les postals de difusió de l’exposició Brangulí. Barcelona 1909-1945 recupera una fotografia de 1930 de nens i nenes saltant a la platja de la Barceloneta davant de l’Escola del Mar, anys abans que aquesta fos bombardejada. Efectivament, les fotografies de Brangulí convoquen diverses històries de Barcelona i, en particular, la història de l’educació a la ciutat. En aquest sentit, són especialment sorprenents les fotografies de l’antiga Casa de la Caritat (espai que ocupa avui dia el CCCB) que mostren les activitats educatives que s’hi duien a terme, com s’explica al document pulbicat al lloc web del CCCB Història de la Casa de la Caritat.

La recerca de fotografies que recuperen la memòria històrica de l’educació a la ciutat de Barcelona pot ser un dels fils que podem seguir en una visita a l’exposició, de la mateixa manera que és un fil que ens condueix a diversos documents publicats en l’arxiu del nostre web que hi fan referència.

Entre aquests documents hi podem trobar des d’una ressenya del programa Memòria històrica de l’educació de l’Institut Municipal d’Educació, fins a diverses entrades que ens fan saber sobre recerques i experiències educatives al voltant de la història d’escoles (Baixeres, Casas, Pere Vila) o d'instituts (Lluís Vives, Milà i Fontanals, Menéndez y Pelayo).

Pel que fa a aquesta temàtica, cal recordar que, amb motiu de la celebració de l’Any Cerdà, vam demanar a l’historiador Albert Cubeles la creació d’un document (L’ensenyament i la construcció de la nova Barcelona) que servís tant per adquirir una visió panoràmica de l’evolució de la història escolar de la ciutat, com per aprendre una metodologia que permeti treballar sobre la història d’un centre educatiu en particular, de manera que esdevingui una eina útil per als docents que es proposin dur a terme una instructiva experiència de recuperació del passat del centre en relació a l’entorn urbà en què s’insereix.

Participants

Per més informació:

seducatiu@cccb.org
Tel. 933 064 135